Zabkása: a tökéletes reggeli

A nap első étkezésének – amellett, hogy fel kell töltsön energiával – tartalmaznia kell vitaminokat, rostokat és ásványi anyagokat is. Az én egyik új kedvencem a zabkása, ami elkészítve egészen más ahhoz képest, amit korábban gondoltam róla. Megéri kipróbálni!

Kolléganőm hosszú hónapok óta zabpehelyből készült zabkásával indítja a reggeleit, csakúgy, mint azok a csinos magyar fitneszmodell lányok, akikkel hetente beszélgetek. Nemrég még Sebestyén Balázs is arról értekezett az egyik reggeli rádióműsorban, mennyire odáig van ezért az ételért. Korábban úgy gondoltam, a zabkása egy ízetlen, főképp ehetetlen valami, amit eszem ágában sincs megkóstolni. Ám miután elkészítettem az első saját kásámat, annyira rákattantam, hogy azóta sem tudok leállni…

Forrás: Thinkstock

Nem csak én imádom ennyire ezt az ételt: a szakértők is bátran ajánlják reggeli gyanánt – Ihász Katalin, a Life.hu dietetikusa kifejezetten javasolja a fogyasztását. ,,A zabpehely vízben nem oldódó rostforrás. Mindazzal a számos pozitív tulajdonsággal rendelkezik, amivel a rostok. A vizet magához vonja, megduzzad, kitölti a beleket, hosszú ideig teltségérzetet biztosít. Energiaszegény étrendben is kiválóan alkalmazható. Csökkenti a koleszterinszintet, érvédő hatású, és egyenletesebb vércukor-emelkedést biztosít. Egy pohár joghurtba 2 teáskanál zabpehely ideális tízórai és ezzel már tettünk egy kis lépést az egészségünk megőrzéséhez.”

6 ok, amiért még érdemes zabkását enned

1. Alacsony glikémiás indexe miatt cukorbetegek is bátran ehetik.

2. Az oldható rosttartalom miatt csökkenti a vérnyomást.

3. Tartalmaz fehérjét, szénhidrátot és antioxidánsokat is.

4. Természetes anyag, mert a boltokban kapható natúr zabpehely csakis zabpelyhet tartalmaz.

5. Rendszeres fogyasztása csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát.

6. Hamar eltelít, sokáig teltségérzetet biztosít, feltölt energiával és béltisztítónak is kiváló.

Forrás: Thinkstock
Így készítsd el

Zabpelyhet nem csak különleges helyeken vásárolhatsz, hiszen manapság már szinte az összes szupermarketben megtalálod a polcokon. Egy egykilós csomag általában 6-700 forint körül van, ez a mennyiség viszont nagyon sok időre elegendő. Egy csésze zabpelyhet – ez körülbelül 4-5 deka – főzz meg kétszeres vízben vagy tejben, de kipróbálhatod a jóval drágább rizs- vagy kókusztejet is. 5-10 percig főzd a zabpelyhet, majd hagyd állni. Még melegen ízesítheted kedved szerint: én 2 evőkanál mézzel, egy kevés kókuszreszelékkel és őrölt fahéjjal szeretem a legjobban. Ha tartalmasabb reggelire vágysz, keverj hozzá mazsolát és akár magokat: mandulát, diót, mogyorót is. Sőt, szezontól függően feldobhatod friss idénygyümölcsökkel is: jót tesz neki egy kis áfonya vagy akár a banán is. Ízesítésben csak a képzeleted szabhat határt!

Zabása:Erre figyelj

A zabpelyhet érdemes megfőzni, és utána 1-2 órát állni hagyni, hogy legyen ideje felszívni a folyadékot, és kellően megpuhulni. Ha nem akarod megfőzni, és inkább tejben készíted el, akkor akár egész éjszaka hagyhatod állni tejben, a hűtőben. Főzés és puhítás nélkül lehetőleg ne fogyaszd, a főzés miatt könnyebben érvényesül a magas rosttartalma.

By | 2017-02-13T07:26:05+00:00 február 13th, 2017|Categories: Uncategorized|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment

error: Content is protected !!

Elég uncsi, de mi is cookie-kat használunk a weboldalunkon. Remélem megváltozik a törvény és nem kell többé ilyen üzeneteket látnod. Azzal, hogy tovább böngészel, elfogadod, hogy tovább használjuk a cookie-kat. Üdv,Tamás További információ

Elég uncsi, de mi is cookie-kat használunk a weboldalunkon. Remélem megváltozik a törvény és nem kell többé ilyen üzeneteket látnod. Azzal, hogy tovább böngészel, elfogadod, hogy tovább használjuk a cookie-kat. Üdv,Tamás

Bezárás